Accessing Spatial databases like PostGIS, SQL Server 2008, Oracle Spatial

OseiOsei Global Mapper UserPosts: 119Trusted User
edited October 2012 in SDK
I wanted to know if there are any plans to allow Global Mapper SDK to directly access GIS data in Spatial databases.

Comments

  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited March 2011
    We do eventually plan to add direct database access to both Global Mapper and the SDK, but it might be a while before we can get to that.

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Support
    support@globalmapper.com
  • nychrysnychrys Global Mapper User Posts: 11
    edited January 2012
    Is there any news? In particular with SQL or ArcSDE on SQL
  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited January 2012
    No news, although this may be something we add for the big v14 release late this summer.

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Guru
    gmsupport@bluemarblegeo.com
    http://www.globalmapper.com
  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited May 2012
    We are beginning work on the spatial database support in Global Mapper and are soliciting user feedback on how users actually use the databases to see how to approach the implementation. If any of the posters on this thread want to provide more information on what capabilities they would like to see in Global Mapper in this regard we would be very interested. You could also likely become beta testers as the functionality is implemented.

    Feel free to either respond here or send a message to gmsupport@bluemarblegeo.com if you'd rather it not be public.

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Guru
    gmsupport@bluemarblegeo.com
    http://www.globalmapper.com
  • nychrysnychrys Global Mapper User Posts: 11
    edited May 2012
    Thank Mike,
    This is great news!
    I map SQL server 10.0 geography tables in ArcMap using a OLE DB connection, with SQL server native client 10.0 data. This include points and polygons. I find this very useful and powerful advantage over exporting from SQL and importing into Global mapper.
    I will provide more feedback when i have more time over the next couple of weeks.
    cheers
    Nick
  • OseiOsei Global Mapper User Posts: 119Trusted User
    edited September 2012
    Hi Mike,
    It's been a long time. This is great news as I have a couple of projects lined up which requires access to an MSSQLServer or PostGIS/Oracle database and I would like to use GM. I would very much want to be a beta tester if it is not too late.

    My work is mostly targeted towards electric and telecom utilities.

    These I would very much like to be able to do...
    Vector stuff
    1. ability to load geo tables as layers and be able to get attributes from GM_VectorFeature_t.
    2. ability to edit and delete features and apply the changes to the database on demand.
    3. layers from database should ideally behave no differently from data from files so that same code will work for both cases
    4. ability to create a layer from an SQL query. if that is done, then I can even execute a spatial query against the database and Global Mapper in itself would not have to do much spatial operations.
    5. ability to support projections from SQL tables. Like if there is projection defined for a table, then it would be great if that projection is converted to a GM_Projection_t to be used as the layer's native projection.

    Raster/elevation
    -- Not much since my work is related to electric and telecom utilities and they normally don't require much raster and elevation stuff though having them as a BLOB in the database would be helpful in some situations.
  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited September 2012
    You can get the latest v14 installers (release later today!) from the links below and try out the database support. There isn't yet a SDK build with the database support exposed in it yet, but we should release the SDK v14.0 in the coming weeks.

    32-bit: http://www.globalmapper.com/downloads/global_mapper14_setup.exe
    64-bit: http://www.globalmapper.com/downloads/global_mapper14_setup_64bit.exe

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Guru
    gmsupport@bluemarblegeo.com
    http://www.globalmapper.com
  • OseiOsei Global Mapper User Posts: 119Trusted User
    edited September 2012
    Installed the 32-bit version. The 64-bit installer came up with an error message. I will try the 32-bit version on my PostGIS database when I get home.
  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited September 2012
    I'm in the process of uploading new builds right this second, which is probably why you got an error on the 64-bit version. It should be fine later today when we officially release.

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Guru
    gmsupport@bluemarblegeo.com
    http://www.globalmapper.com
  • kuitgkuitg Global Mapper User Posts: 25Trusted User
    edited October 2012
    Is direct database access to Global Mapper 14 possible.
  • global_mapperglobal_mapper Administrator Posts: 17,238
    edited October 2012
    Yes we just added some new database access function in SDK v14 in a new GlobalMapperInterface_DB.h file. Get the file http://www.globalmapper.com/GlobalMapperSDK_v14_latest_beta.zip to try that out if you have a v14 SDK license.

    Thanks,

    Mike
    Global Mapper Guru
    gmsupport@bluemarblegeo.com
    http://www.globalmapper.com
Sign In or Register to comment.